[flashrom] r990 udelay fails for me ...

Urja Rannikko urjaman at gmail.com
Fri Apr 2 19:47:57 CEST 2010

[root at phenom trunk]# ./flashrom -V
flashrom v0.9.1-r990 on Linux 2.6.32-ARCH (x86_64), built with libpci 3.1.7,
GCC 4.4.3 20100316 (prerelease)
No coreboot table found.
DMI string system-manufacturer: "System Manufacturer"
DMI string system-product-name: "System Name"
DMI string system-version: "System Version"
DMI string baseboard-manufacturer: "ASUSTeK Computer INC."
DMI string baseboard-product-name: "K8S-MX"
DMI string baseboard-version: "Rev 1.xx"
DMI string chassis-type: "Desktop"
This chipset supports the following protocols: Non-SPI.
WARNING: No chipset found. Flash detection will most likely fail.
Calibrating delay loop... 424M loops per second, delay more than
1011355431720o short, recalculating...

... and it halts there... (actually it doesnt, look at the end of mail) This
is the first cosmetic fix:

Index: udelay.c
--- udelay.c    (revision 990)
+++ udelay.c    (working copy)
@@ -93,7 +93,7 @@
         for (i = 0; i < 4; i++) {
             if (measure_delay(100) < 90) {
-                msg_pdbg("delay more than 10% too short, "
+                msg_pdbg("delay more than 10%% too short, "
                      "recalculating... ");
                 goto recalibrate;

That doesnt help with the 100% CPU + "halt" (i dont know how long it would

I know that flashrom doesnt support K8S-MX (the internal driver anyways).
I'm just back at work with serprog on this machine,
so it seems funny to test the delay abilities of the host system even with
-p serprog ...
-- 21:15...
uh so it isnt halted, just taking a long time (continuation to that log)
" 370M loops per second, delay more than 1011355432146o short,
recalculating...373M loops per second, delay more than 1011355432350o short,
recalculating...  "
(I left it on while lookin at that % thing)...
--- 21:20...
<cont> "366M loops per second, delay more than 1011355432556o short,
recalculating... 373M loops per second, delay more than 1011355432350o
short, recalculating... "
-- 21:23
<cont> " 367M loops per second, delay loop is unreliable, trying to continue
10 myus = 7 us, 100 myus = 69 us, 1000 myus = 687 us, 10000 myus = 11233 us,
Then it scans for flash chips on this thing and finds nothing, which is
normal. Note that i'm running on x86_64 (if it works on 32-bit machines, i
think that might have something to do with this, not sure.).

Report complete,
urjaman out
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.flashrom.org/pipermail/flashrom/attachments/20100402/8a4aad3c/attachment.html>

More information about the flashrom mailing list